O ecuatie cu parti fractionare si o inegalitate

Moderators: Laurian Filip, Beniamin Bogosel, Filip Chindea

Post Reply
Kramer
Arhimede

O ecuatie cu parti fractionare si o inegalitate

Post by Kramer »

1. Sa se arate ca exista o infinitate de numere rationale x > 0 astfel incat {x^2} + {x} = 0,99.

2. Fie a, b, c - numere reale care satisfac relatia a^2 + b^2 + c^2 = 3. Sa se arate ca |a| + |b| + |c| - abc ≤ 4.

OJM 2004
Marius Mainea
Gauss

Post by Marius Mainea »

La prima \( x=10k+\frac{13}{10} \), \( k\in\mathbb{Z} \) sunt solutii.

La a doua \( (|a|+|b|+|c|)^2\le3(a^2+b^2+c^2)=9 \), apoi \( \sqrt[3]{(abc)^2}\le\frac{a^2+b^2+c^2}{3}=1 \)
Beniamin Bogosel
Co-admin

Post by Beniamin Bogosel »

La prima problema cred ca nu ar trebui dat numai asa raspunsul... Eu am participat la olimpiada aia si cred ca singura treaba care m-a facut sa nu iau 28 de puncte a fost faptul ca nu am stiut sa construiesc exemplul pentru ecuatie. Cred ca mai degraba ar trebui aratat in solutie un mod de gandire care conduce la gasirea solutiei. De exemplu, cautam solutii de forma \( ka+\frac{b}{c} \) cu \( a, b, c \) intregi si dupa ce inlocuim in ecuatie gasim ca putem lua \( a=10, b=13, c=10 \). Daca sunt date numai asa raspunsurile, singura reactie a elevilor va fi ca poate nu vor aborda prea mult probleme de genul asta pentru ca trebuie "ghicit" rezultatul.
Yesterday is history,
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
That's why it's called present. :)

Blog
enescu
Pitagora

Post by enescu »

Deoarece eu sunt autorul problemei cu partea fractionara, imi permit sa fac un comentariu: varianta initiala cerea determinarea tuturor solutiilor. Sunt 2 familii de solutii, una generata de fractia \( \frac{13}{10} \), anume \( x=5k+\frac{13}{10},k\in \mathbb{Z} \), cealalta de alta fractie (care? :) ). S-a considerat ca ar fi prea grea asa si s-a reformulat problema.
Last edited by enescu on Wed Nov 25, 2009 9:56 pm, edited 1 time in total.
Bogdan Enescu
Post Reply

Return to “Clasa a IX-a”