Grup neabelian-problema 26255-GMB 1/2010
Moderators: Bogdan Posa, Beniamin Bogosel, Marius Dragoi
- Tudor Micu
- Pitagora
Grup neabelian-problema 26255-GMB 1/2010
Fie \( (G,\ \cdot) \) un grup cu proprietatea că \( a^2b=ba^2\Rightarrow ab=ba \)
i) Să se arate că, dacă G are \( 2^n \) elemente, atunci G este abelian.
ii) Daţi exemplu de grup neabelian cu proprietatea din enunţ.
Marian Andronache, Bucuresti
(prima mi-a ieşit si mie, sunt curios de un exemplu de grup neabelian)
i) Să se arate că, dacă G are \( 2^n \) elemente, atunci G este abelian.
ii) Daţi exemplu de grup neabelian cu proprietatea din enunţ.
Marian Andronache, Bucuresti
(prima mi-a ieşit si mie, sunt curios de un exemplu de grup neabelian)
Tudor Adrian Micu
Universitatea "Babes Bolyai" Cluj-Napoca
Facultatea de Matematica si Informatica
Rezolvarea la i)
Cum G are \( 2^n \) elemente rezulta ca toate elementele au ordin doi, ceea ce inseamna ca egalitatea \( a^2b=ba^2 \) este adevarata pentru oricare doua elemente din G.
De aici rezulta G abelian.
ii)Observam ca daca in grupul G fiecare element are ordinul 3 atunci din \( a^2b=ba^2 \) inmultind la stanga cu a obtinem \( b=aba^2 \)si apoi inmultim la dreapta cu a obtinand ba=ab.
Asadar ne trebuie un grup necomutativ in care fiecare element sa aiba ordinul 3.
O problema asemanatoare a fost anul acesta la unirea iar acolo daca imi amintesc bine aduceau ca exemplu grupul diedral.
Cum G are \( 2^n \) elemente rezulta ca toate elementele au ordin doi, ceea ce inseamna ca egalitatea \( a^2b=ba^2 \) este adevarata pentru oricare doua elemente din G.
De aici rezulta G abelian.
ii)Observam ca daca in grupul G fiecare element are ordinul 3 atunci din \( a^2b=ba^2 \) inmultind la stanga cu a obtinem \( b=aba^2 \)si apoi inmultim la dreapta cu a obtinand ba=ab.
Asadar ne trebuie un grup necomutativ in care fiecare element sa aiba ordinul 3.
O problema asemanatoare a fost anul acesta la unirea iar acolo daca imi amintesc bine aduceau ca exemplu grupul diedral.
- Tudor Micu
- Pitagora
Ai putea să detaliezi puţin asta, că am impresia că nu e adevărată. De exemplu \( (\mathbb{Z}_8,+) \) are \( 2^3=8 \) elemente, dar elementul \( \widehat{2} \) are ordinul 4.Cum G are \( 2^n \) elemente rezultă că toate elementele au ordin doi
Eu am făcut-o asta aşa:
Condiţia din problemă se poate traduce astfel:
Dacă \( a^2\in Z(G) \) atunci \( a\in Z(G) \)
Presupunem că există \( b\in G-Z(G) \). Atunci cum grupul G e finit şi are ordinul \( 2^n \) atunci şi b va avea ordin finit, mai mult, ordinul lui b va fi o putere a lui 2, fie \( 2^K \)
\( b^{2^K}=e\in Z(G)\Rightarrow b^{2^{K-1}}\in Z(G)\Rightarrow b^{2^{K-2}}\in Z{G}\Rightarrow\ldots\Rightarrow b^2\in Z(G)\Rightarrow b\in Z(G) \), contradicţie, deci nu există \( b\in G-Z(G) \) Atunci \( G=Z(G) \) şi G abelian.
E faină ideea de la ii) cu ordinul 3.
Grupul diedral e într-adevăr bun (mai precis, \( D_3=\{1,r,r^2,s,rs,r^2s\} \))
Pentru \( a=r \) sau \( r^2 \) atunci a e de ordinul 3 şi e rezolvarea pe care ai spus-o tu.
Dacă \( a=s,rs,r^2s \) atunci a e de ordinul 2 şi clar oricare ar fi b avem \( a^2b=ba^2 \), iar \( ab=ba^{-1}=ba \)
Hmm, de fapt aici nu e bine, acum am observat, că dacă luăm \( a=s \), \( b=r \) atunci \( a^2=1 \) si clar \( a^2b=ba^2 \), dar \( rs\neq sr \), deci \( ab\neq ba \)
Last edited by Tudor Micu on Tue Mar 09, 2010 10:51 am, edited 1 time in total.
Tudor Adrian Micu
- Tudor Micu
- Pitagora
Revin cu un exemplu, (sper eu) corect.
E vorba de grupul \( <u,v,w| u^3=v^3=w^3=1 ; uv=vuw, vw=wv, uw=wu> \)
Dat fiind felul in care se fac operatiile este clar necomutativ. Se poate demonstra (relativ laborios, dar nu foarte complicat) ca este un grup de exponent 3 si atunci se incadreaza la rezolvarea precedenta.
E vorba de grupul \( <u,v,w| u^3=v^3=w^3=1 ; uv=vuw, vw=wv, uw=wu> \)
Dat fiind felul in care se fac operatiile este clar necomutativ. Se poate demonstra (relativ laborios, dar nu foarte complicat) ca este un grup de exponent 3 si atunci se incadreaza la rezolvarea precedenta.
Tudor Adrian Micu
-
Theodor Munteanu
- Pitagora
- Tudor Micu
- Pitagora
Cu multă plăcere. Ajut şi pe alţii, mă ajut şi singur, câştigă toată lumea.
Oricum, era clar că o să vină o problemă din ultimele gazete. Variante nu erau foarte multe şi problema asta era printre cele mai interesante. Totuşi, coincidenţa e fenomenală.
Pe cuvânt că aş fi pus şi celălalt exemplu dacă îl găseam la momentul potrivit în dosarul meu de grupuri de mărimea DEX-ului (scrisul e ceva mai mare, totuşi
)
Oricum, era clar că o să vină o problemă din ultimele gazete. Variante nu erau foarte multe şi problema asta era printre cele mai interesante. Totuşi, coincidenţa e fenomenală.
Pe cuvânt că aş fi pus şi celălalt exemplu dacă îl găseam la momentul potrivit în dosarul meu de grupuri de mărimea DEX-ului (scrisul e ceva mai mare, totuşi
Tudor Adrian Micu
- Beniamin Bogosel
- Co-admin
Incredibil... Problema a fost pe forum de cel putin o saptamana... Cred ca asa a fost si anul trecut. Tin minte ca o problema de la judet era pe forum. Poate ca ar fi bine ca propunatorii sa se mai uite si pe aici cand fac subiectele.
La Timisoara nu prea au fost rezolvitori pentru aceasta problema. Punctul a) a fost facut de cineva, si exemplu bun n-am vazut.
La Timisoara nu prea au fost rezolvitori pentru aceasta problema. Punctul a) a fost facut de cineva, si exemplu bun n-am vazut.
Yesterday is history,
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
That's why it's called present.
Blog
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
That's why it's called present.
Blog
-
turcas
- Pitagora
Un exemplu bun (nu cel de pe barem)
Consideram grupul \( (G, \circ) \), unde \( G \) este multimea functiilor de gradul I: \( f= \hat{a}X+\hat{b}, \) \( f \in \mathbb{Z}_7[X] \) si \( \hat{a} \in \{ \hat{1}, \hat{2}, \hat{4} \} \).
"\( \circ \)" este operatia de compunere a functiilor.
La compunere, coeficientii sunt luati modulo \( 7 \). Se verifica usor proprietatile grupului, si faptul ca \( G \) este necomutativ.
Consideram grupul \( (G, \circ) \), unde \( G \) este multimea functiilor de gradul I: \( f= \hat{a}X+\hat{b}, \) \( f \in \mathbb{Z}_7[X] \) si \( \hat{a} \in \{ \hat{1}, \hat{2}, \hat{4} \} \).
"\( \circ \)" este operatia de compunere a functiilor.
La compunere, coeficientii sunt luati modulo \( 7 \). Se verifica usor proprietatile grupului, si faptul ca \( G \) este necomutativ.
-
Laurentiu Tucaa
- Thales
-
Theodor Munteanu
- Pitagora
- Tudor Micu
- Pitagora