Integrala diferita de o valoare data

Moderators: Mihai Berbec, Liviu Paunescu

Post Reply
Cezar Lupu
Site Admin

Integrala diferita de o valoare data

Post by Cezar Lupu »

Fie \( f:[a,b]\to\mathbb{R} \) o functie de doua ori derivabila cu derivata a doua nenula in fiecare punct. Sa se arate ca

\( \frac{2}{b-a}\int_a^b f(x)dx\neq\frac{f(a)+f(b)}{2}+f\left(\frac{a+b}{2}\right) \).

Edit: dupa ce am vazut postul de mai jos. :)
Last edited by Cezar Lupu on Sat Feb 16, 2008 1:13 am, edited 2 times in total.
An infinite number of mathematicians walk into a bar. The first one orders a beer. The second orders half a beer. The third, a quarter of a beer. The bartender says “You’re all idiots”, and pours two beers.
Liviu Paunescu
Pitagora

Post by Liviu Paunescu »

Cred ca vrei sa spui a doua derivata nenula in fiecare punct, caz in care avem de a face cu o problema foarte frumoasa la nivelul clasei a XII-a :twisted: .
Cezar Lupu
Site Admin

Post by Cezar Lupu »

Da, evident. Punctual ma refeream. Hmmm si n-as fii asa de convins ca are o solutie la nivel de a 12-a. Poate ar fi fost mai potrivit daca as fi postat-o la Analiza Numerica, dar cum acolo nu prea bate vantul, am zis hai s-o pun aici. Solutia mea foloseste formula trapezelor facand "spargerea" \( \int_a^bf=\int_a^{\frac{a+b}{2}}+\int_{\frac{a+b}{2}}^b \). :twisted:

P.S. Chiar sunt curios de o solutie elementara. :)
Last edited by Cezar Lupu on Sat Feb 16, 2008 1:16 am, edited 2 times in total.
An infinite number of mathematicians walk into a bar. The first one orders a beer. The second orders half a beer. The third, a quarter of a beer. The bartender says “You’re all idiots”, and pours two beers.
Liviu Paunescu
Pitagora

Post by Liviu Paunescu »

Notam cu \( c=\frac{a+b}{2} \).

Fie \( g:[a,b]\to\mathbb{R} \) astfel incat \( g(a)=f(a) \), \( g(c)=f(c) \), \( g(b)=f(b) \), iar pe segmentele \( (a,c) \) si \( (c,b) \) functia merge in linie dreapta. Avem deci \( g\prime\prime(x)=0 \) unde \( x\notin\{a,b,c\} \).

Graficul lui \( g \) este format din doua trapeze si se vede usor ca \( \int_a^bg(x)dx=\frac{f(a)+2f(c)+f(b)}{4}(b-a) \). Tot ce trebuie sa mai vedem este ca \( \int_a^bf\neq\int_a^bg \).

Acum \( f\prime\prime(x)>0 \) sau \( f\prime\prime(x)<0 \). Oricum ar fi functia \( g-f \) este strict convexa sau strict concava pe intervalele \( (a,c) \) si \( (c,b) \). Cum \( (g-f)(a)=0 \), \( (g-f)(c)=0 \) si \( (g-f)(b)=0 \) integrala este strict negativa sau strict pozitiva pe ambele intervale. Deci \( \int_a^b(g-f) \) nu poate fi \( 0 \).
Cezar Lupu
Site Admin

Post by Cezar Lupu »

Liviu Paunescu wrote:Notam cu \( c=\frac{a+b}{2} \).

Fie \( g:[a,b]\to\mathbb{R} \) astfel incat \( g(a)=f(a) \), \( g(c)=f(c) \), \( g(b)=f(b) \), iar pe segmentele \( (a,c) \) si \( (c,b) \) functia merge in linie dreapta. Avem deci \( g\prime\prime(x)=0 \) unde \( x\notin\{a,b,c\} \).

Graficul lui \( g \) este format din doua trapeze si se vede usor ca \( \int_a^bg(x)dx=\frac{f(a)+2f(c)+f(b)}{4}(b-a) \). Tot ce trebuie sa mai vedem este ca \( \int_a^bf\neq\int_a^bg \).

Acum \( f\prime\prime(x)>0 \) sau \( f\prime\prime(x)<0 \). Oricum ar fi functia \( g-f \) este strict convexa sau strict concava pe intervalele \( (a,c) \) si \( (c,b) \). Cum \( (g-f)(a)=0 \), \( (g-f)(c)=0 \) si \( (g-f)(b)=0 \) integrala este strict negativa sau strict pozitiva pe ambele intervale. Deci \( \int_a^b(g-f) \) nu poate fi \( 0 \).
Interesanta solutie si foarte intuitiva. :) Solutia mea este destul de asemanatoare, insa spre deosebire de cea data de Liviu, ea "pune mana efectiv pe problema", adica arata care este "samburele" ei. :)

Solutie.

Lema trapezelor.

Daca \( f\in C^{2}[a,b] \) atunci exista \( c\in (a, b) \) astfel incat

\( \int_a^bf(x)dx=(b-a)\frac{f(a)+f(b)}{2}-\frac{(b-a)^{3}}{12}f^{(2)}(c) \).

Aplicand lema pe intervalele \( \left[ a, \frac{a+b}{2} \right] \) si \( \left[ \frac{a+b}{2}, b\right] \), avem:

\( \int_a^{\frac{a+b}{2}}f(x)dx=\frac{(b-a)}{4}\left(f(a)+f\left(\frac{a+b}{2}\right)\right)-\frac{(b-a)^{3}}{96}f^{(2)}(\lambda) \) cu \( \lambda\in\left(a, \frac{a+b}{2}\right) \) si
\( \int_{\frac{a+b}{2}}^{b}f(x)dx=\frac{(b-a)}{4}\left(f\left(\frac{a+b}{2}\right)+f(b)\right)-\frac{(b-a)^{3}}{96}f^{(2)}(\psi) \) cu \( \psi\in\left(\frac{a+b}{2}, b\right) \).
Acum, adunand cele doua formule obtinute si tinand cont ca \( f^{(2)} \) are proprietatea lui Darboux vom obtine \( c\in (a,b) \) cu proprietatea din enunt. \( \qed \)
Post Reply

Return to “Analiza reala”