Exista un sir \( a_1,a_2,... \) de numere reale strict pozitive care satisface simultan urmatoarele inegalitati pentru orice \( n \in \mathbb{N}^* \):
a) \( a_1+a_2+...+a_n\leq n^2 \);
b) \( \frac{1}{a_1}+\frac{1}{a_2}+...+\frac{1}{a_n}\leq 2008 \) ?
BMO 2008 Problema 2
Moderators: Laurian Filip, Filip Chindea, Radu Titiu, maky, Cosmin Pohoata
- Beniamin Bogosel
- Co-admin
- Beniamin Bogosel
- Co-admin
Pentru cei care au facut ceva analiza, cred ca urmatoarea problema este cunoscuta (eu o stiu din cartea domnului profesor Nicula):
Fie un sir \( x_n \) de numere strict pozitive, astfel incat pentru orice \( n\in \mathbb{N}^* \) avem \( x_1+x_2+...+x_n\leq n^2 \).
Sa se demonstreze ca \( \frac{1}{x_1}+\frac{1}{x_2}+...+\frac{1}{x_n}\to \infty \).
Se observa ca aceasta problema nu numai ca rezolva problema, dar ne arata ca in loc de 2008 putea fi pusa orice constanta reala.
Fie un sir \( x_n \) de numere strict pozitive, astfel incat pentru orice \( n\in \mathbb{N}^* \) avem \( x_1+x_2+...+x_n\leq n^2 \).
Sa se demonstreze ca \( \frac{1}{x_1}+\frac{1}{x_2}+...+\frac{1}{x_n}\to \infty \).
Se observa ca aceasta problema nu numai ca rezolva problema, dar ne arata ca in loc de 2008 putea fi pusa orice constanta reala.
- Cezar Lupu
- Site Admin
Da mai Beni, ai dreptate. Problema asta de care zici tu o fac in fiecare an la pregatire la cei de-a 11-a de la ICHB pentru ONM. Stiu ca o lucram si eu cand ma pregateam pentru Olimpiada.Beniamin Bogosel wrote:Pentru cei care au facut ceva analiza, cred ca urmatoarea problema este cunoscuta (eu o stiu din cartea domnului profesor Nicula):
Schema este clasica deja:
Consideram sirul \( y_{n}=\frac{1}{x_{1}}+\frac{1}{x_{2}}+\ldots +\frac{1}{x_{n}} \). Se arate usor de tot ca este crescator. Deci, este suficient sa aratam ca nu are limita finita. Pe de alta parte, avem din inegalitatea CBS
\( y_{2n}-y_{n}\geq \frac{n^{2}}{x_{n+1}+x_{n+2}+\ldots +x_{2n}} \).
Cum \( \frac{n^{2}}{x_{n+1}+x_{n+2}+\ldots +x_{2n}}>\frac{n^{2}}{x_{1}+x_{2}+\ldots +x_{2n}}\geq\frac{n^{2}}{4n^{2}}=\frac{1}{4} \).
Concluzia se impune. \( \qed \)
An infinite number of mathematicians walk into a bar. The first one orders a beer. The second orders half a beer. The third, a quarter of a beer. The bartender says “You’re all idiots”, and pours two beers.