Functie cu derivate partiale <= 1 - Traian Lalescu pb 3

Moderators: Mihai Berbec, Liviu Paunescu

Post Reply
maky
Pitagora

Functie cu derivate partiale <= 1 - Traian Lalescu pb 3

Post by maky »

Fie \( U \subset \mathbb{R}^2 \) o submultime deschisa care contine discul unitate inchis \( D \) si \( f : U\rightarrow \mathbb{R} \) o functie de clasa \( \mathcal{C}^1 \) cu proprietatea ca
\( \left| \frac{\partial f}{\partial x}(P) \right| \leq 1 \) si \( \left| \frac{\partial f}{\partial y}(P) \right| \leq 1 \), \( \forall P \in D \).
Sa se arate ca daca \( \{ M_1,M_2,\ldots,M_k \} \) este o multime de puncte din \( D \) cu centrul de greutate in \( O \), atunci pentru orice punct \( P \in D \) are loc inegalitatea
\( \left| f(P) - \frac{1}{n}\sum_{k=1}^n f(M_k) \right| \leq 2 \)

Radu Gologan, Concursul National Traian Lalescu 2008
Beniamin Bogosel
Co-admin

Post by Beniamin Bogosel »

De ce a fost definita functia pe o multime deschisa din \( \mathbb{R}^2 \)? De ce nu a fost definita direct pe \( D \)? Este esential acest lucru?

Mi-au venit in minte aceste intrebari si nu stiu exact raspunsul, pentru ca nu am facut inca diferentiabilitate de ordinul 2. Solutia mea este cam intuitiva:

Solutie: Fie \( X(x_1,y_1),Y(x_2,y_2) \) doua puncte din \( D \). Deci \( x_1^2+y_1^2\leq 1 \) si \( x_2^2+y_2^2\leq 1 \). De aici \( x_1^2+x_2^2+y_1^2+y_2^2\leq 2 \) (1). Astfel cel putin unul dintre punctele \( Z_1(x_2,y_1),Z_2(x_1,y_2) \) este in \( D \) pentru ca altfel ar rezulta o contradictie cu inegalitatea (1). Putem presupune fara a restrange generalitatea ca \( Z_1 \in D \).

Acum aplicam teorema lui Lagrange functiilor \( g:[x_1,x_2]\cup [x_2,x_1]\to \mathbb{R}, g(x)=f(x,y_1) \) si \( h:[y_1,y_2]\cup [y_2,y_1]\to \mathbb{R}, h(y)=f(x_2,y) \), care satisfac ipotezele teoremei lui Lagrange, functia \( f \) fiind de clasa \( \mathcal C^1 \). Astfel exista \( c \in [x_1,x_2]\cup [x_2,x_1] \) si \( d \in [y_1,y_2]\cup [y_2,y_1] \) cu
\( g(x_1)-g(x_2)=g^\prime (c)(x_1-x_2),\ h(y_1)-h(y_2)=h^\prime (d)(y_1-y_2). \)
Daca rescriem aceste egalitati folosind functia \( f \) avem:
\( f(x_1,y_1)-f(x_2,y_1)=\frac{\partial f}{\partial x}(c,y_1)(x_1-x_2)\text{ si }f(x_2,y_1)-f(x_2,y_2)=\frac{\partial f}{\partial y}(x_2,d)(y_1-y_2).\ \ (2) \)
Punctele \( N(c,y_1) \) si \( P(x_2,d) \) sunt puncte din \( D \) deoarece \( N \in [XZ_1] \) si \( P \in [YZ_1] \) si \( D \) este o multime convexa, adica \( [XZ_1],[YZ_1]\subset D \). Atunci
\( \left|\frac{\partial f}{\partial x}(N)\right|=\left|\frac{\partial f}{\partial x}(c,y_1)\right|\leq 1\text{ si }\left|\frac{\partial f}{\partial x}(P)\right|=\left|\frac{\partial f}{\partial x}(x_2,d)\right|\leq 1.\ \ (3) \)
Trecem la module in cele doua relatii din (2) si tinem cont de inegalitatile din (3):
\( |f(x_1,y_1)-f(x_2,y_1)|\leq |x_1-x_2|\text{ \c si }|f(x_2,y_1)-f(x_2,y_2)|\leq |y_1-y_2|. \)
Deci \( |f(x_1,y_1)-f(x_2,y_2)|\leq |f(x_1,y_1)-f(x_2,y_1)|+|f(x_2,y_1)-f(x_2,y_2)|\leq |x_1-x_2|+|y_1-y_2|.\ \ (4) \)

Fie acum \( P(x,y) \in D \) oarecare si o multime de \( n \) puncte \( \{M_1(x_1,y_1),M_2(x_2,y_2),...,M_n(x_n,y_n)\} \) cu centrul de greutate in origine, adic\u a \( x_1+x_2+...+x_n=0 \) si \( y_1+y_2+...+y_n=0 \). Folosind (4) obtinem ca \( |f(P)-f(M_k)|\leq |x-x_k|+|y-y_k|,\ \forall k \). Insumand aceste inegalitati pentru \( k=1,...,n \) obtinem \( \sum_{k=1}^n|f(P)-f(M_k)|\leq \sum_{k=1}^n|x-x_k|+\sum_{k=1}^n|y-y_k|. (5) \)

Fie acum \( a_1,...,a_n \in [-1,1] \) cu \( a_1+a_2+...+a_n=0 \) si \( a\in [-1,1] \). Dorim sa demonstram ca \( \sum_{k=1}^n|a-a_k|\leq n \). Pentru aceasta definim functia \( f:[-1,1]\to \mathbb{R}, \ f(x)=\sum_{k=1}^n|x-a_k| \). Fie \( \alpha \in [0,1] \) si \( x,y \in [-1,1] \). Atunci \( \alpha f(x)+(1-\alpha)f(y)=\sum_{k=1}^n|\alpha x-\alpha a_k|+\sum_{k=1}^n|(1-\alpha) y-(1-\alpha) a_k|\geq \sum_{k=1}^n|\alpha x-\alpha a_k+(1-\alpha) y-(1-\alpha) a_k|=\sum_{k=1}^n|\alpha x+(1-\alpha)y-a_k|=f(\alpha x+(1-\alpha) y), \)deci \( f \) este convexa. Fie\( x \in [-1,1] \). Atunci exista \( \alpha \in [0,1] \) astfel incat \( x=\alpha(-1)+(1-\alpha)1 \) si deoarece \( f \) este convexa rezulta ca \( f(x)\leq \alpha f(-1)+(1-\alpha)f(1)=n \) pentru ca \( f(1)=f(-1)=n \). Deci \( \sum_{k=1}^n|a-a_k|\leq n \). (6)

Aplicam rezultatul (6) pentru \( x,y \in [-1,1] \) si \( x_i,y_i \in [-1,1],\ i=1,...,n \) cu \( \sum_{k=1}^nx_k=\sum_{k=1}^ny_k=0 \) si obtinem \( \sum_{k=1}^n|x-x_k|\leq n \) si \( \sum_{k=1}^n|y-y_k|\leq n \). Din inegalitatea (5) rezulta ca
\( 2n\geq \sum_{k=1}^n|x-x_k|+\sum_{k=1}^n|y-y_k| \geq \sum_{k=1}^n|f(P)-f(M_k)|\geq |nf(P)-\sum_{k=1}^nf(M_k)|. \) Impartim aceasta ultima inegalitate cu \( n \) si obtinem \( |f(P)-\frac{1}{n}\sum_{k=1}^nf(M_k)|\leq 2 \), adica ceea ce trebuia demonstrat.
Last edited by Beniamin Bogosel on Mon Jun 09, 2008 11:28 pm, edited 1 time in total.
Alin Galatan
Site Admin

Post by Alin Galatan »

Pentru ca daca era definita doar pe D, atunci era nasol de definit derivata pe cerc. Spre exemplu, in polul nord, nu ai \( \frac{\delta}{\delta x} \), pe motiv ca nu ai cum sa convergi spre punct pe orizontala.
Beniamin Bogosel
Co-admin

Post by Beniamin Bogosel »

Imi pare rau de greseli... Am copiat din tex-ul de pe calculator si mi-a luat un sfert de ora sa fac $$ in \( pana m-am saturat. De-aia au mai fost si greseli... :) \)
Mihai Berbec
Pitagora

Post by Mihai Berbec »

nu putei sa dai in tex "replace all"...era mult mai simplu asa !
Post Reply

Return to “Analiza reala”