Se poate ca (AB-BA)^p=I_n, cu p>n numar prim?

Moderators: Bogdan Posa, Laurian Filip, Beniamin Bogosel, Radu Titiu, Marius Dragoi

Post Reply
maky
Pitagora

Se poate ca (AB-BA)^p=I_n, cu p>n numar prim?

Post by maky »

Exista doua matrice \( A,B \in \mathcal{M}_n(\mathbb{C}) \) astfel incat \( (AB-BA)^p=I_n \), unde \( p>n \) este un numar prim?
bae
Bernoulli

Post by bae »

Echivalent:

Exista o matrice \( C\in \mathcal{M}_n(\mathbb{C}) \) cu \( \tr(C)=0 \) si astfel incat \( C^p=I_n \), unde \( p>n \) este un numar prim?

Ce se intampla insa daca in locul lui \( \mathbb{C} \) se considera un corp oarecare?
Last edited by bae on Sat Oct 13, 2007 8:04 pm, edited 3 times in total.
Cezar Lupu
Site Admin

Re: Se poate ca (AB-BA)^p=I_n, cu p>n numar prim?

Post by Cezar Lupu »

Schimbam putin enuntul :
maky wrote:Exista doua matrice \( A,B \in \mathcal{M}_n(\mathbb{C}) \) astfel incat \( (AB-BA)^p=I_n \), unde \( p \) este un numar prim?
Da, se poate, daca si numai daca \( p|n \).
An infinite number of mathematicians walk into a bar. The first one orders a beer. The second orders half a beer. The third, a quarter of a beer. The bartender says “You’re all idiots”, and pours two beers.
Tiberiu Popa
Euclid

Post by Tiberiu Popa »

In primul rand, o matrice \( C \) este de forma \( AB-BA \) daca si numai daca \( \text{tr} \, C = 0 \) (cunoscuta, dar netriviala :) ).

In al doilea rand, daca \( C^p = I_n \), atunci polinomul minimal al lui \( C \) divide \( X^p - 1 \), deci are numai radacini simple, deci \( C \) e diagonalizabila. Deci putem presupune WLOG ca \( C = \text{diag} \left( \lambda_1, \ldots, \lambda_n \right) \).
Ipoteza zice ca suma lor e \( 0 \) si ca fiecare e radacina de ordinul \( p \) al unitatii.
Asadar \( \sum \lambda_i = 0 \) se reduce la \( f \left( \omega \right) = 0 \), unde \( f \in \mathbb Z[X], \, \omega = \exp \left( \frac{2 i \pi}{p} \right) \). Cum polinomul minimal al lui \( \omega \) peste \( \mathbb{Q} \) este \( g = X^{p-1} + \ldots + X + 1 \), rezulta ca \( f = gh \). Asadar, \( n = f(1) = g(1) h(1) = p \cdot h(1) \).

Invers presupun ca-i clar.
bae
Bernoulli

Post by bae »

1. Daca vrem sa dam un exemplu efectiv de doua matrice A, B cu proprietatea din enunt, nu stiu daca este chiar asa de clar!

2. Daca vrem insa sa dam un exemplu de o matrice C cu proprietatea din (celalalt) enunt, atunci este destul de simplu.

PS Problema in forma data este destul de cunoscuta. Partea care cred eu ca merita studiata mai in amanunt ar fi ce se intampla peste un corp oarecare, cu accent pe cazul caracteristicei pozitive.
Last edited by bae on Sat Oct 13, 2007 8:05 pm, edited 1 time in total.
Tiberiu Popa
Euclid

Post by Tiberiu Popa »

Raspuns la prima remarca:

In legatura cu problema cunoscuta pe care am mentionat-o in postul anterior: http://www.mathlinks.ro/Forum/viewtopic.php?t=1986

Consider matricea "companion" \( C \) a polinomului \( X^p - 1 \). In link-ul dat de mine este prezentata o metoda de obtinere a unor matrice \( A,B \), stiindu-se ca \( AB-BA \) este o anume matrice data, avand toate elementele de pe diagonala egale cu \( 0 \). Cum \( C \) indeplineste aceasta conditie, \( A,B \) se pot gasi ca in link.
bae
Bernoulli

Post by bae »

Tiberiu Popa wrote: In legatura cu problema binecunoscuta pe care am mentionat-o in postul anterior: http://www.mathlinks.ro/Forum/viewtopic.php?t=1986
Cand am dat cele doua link-uri in postul http://mateforum.ro/viewtopic.php?t=253 il vazusem si pe acesta, dar mi s-a parut (si mi se pare inca!) ca nu rezolva partea esentiala, si anume ca o matrice cu urma 0 este similara cu una cu diagonala nula.
(Se afirma fara demonstratie ca "A is unitarily (equivalent) to a matrix whose diagonal entries are all equal to 1/n.trA"). Din fericire matricea companion a polinomului \( X^p-1 \) este deja in forma dorita si intr-adevar putem cauta A, B ca acolo.
Last edited by bae on Sun Dec 23, 2007 6:46 pm, edited 1 time in total.
Post Reply

Return to “Algebra”