Conjectura

Aici puteti discuta si subiectele non-matematice :)

Moderators: Mihai Berbec, Liviu Paunescu

Post Reply
Virgil Nicula
Euler

Conjectura

Post by Virgil Nicula »

Ce parere aveti ca inca nu s-a "distrus" frumoasa conjectura, desi pare simpla la prima vedere ...
Cezar Lupu
Site Admin

Post by Cezar Lupu »

Pai aceasta conjectura se mai numeste si "\( 3x+1 \) problem" si se pare ca este la moda in matematica. Unul dintre matematicienii de top care se ocupa in prezent de aceasta problema este nimeni altul decat Jefrey Lagarias. Exista unele zvonuri conform carora Ana Caraiani a demonstrat o versiune mai slaba a acestei conjecturi raspunzand unei intrebari a lui Lagarias. Oricum, pentru cei vor sa citeasca mai mult despre aceasta conjectura recomand un articol exceptional tot al lui Lagarias, anume: The \( 3x+1 \) problem.
An infinite number of mathematicians walk into a bar. The first one orders a beer. The second orders half a beer. The third, a quarter of a beer. The bartender says “You’re all idiots”, and pours two beers.
lasamasatelas
Euclid

Post by lasamasatelas »

Si care ar fi varianta mai slaba a conjecturii pe care a rezolvat-o Ana Caraiani? M-am uitat si pe articolul lui Lagaris dar nu mi-am dat seama care este intrebarea/problema deschisa/varianta slaba de care vorbesti. (Bine, nici nu m-am uitat foarte atent pt. ca articolul e foarte lung.)
Nicu Beli

"Quapropter bono christiano, sive mathematici, sive quilibet impie divinantium, maxime dicentes vera, cavendi sunt, ne consortio daemoniorum animam deceptam, pacto quodam societatis irretiant."
(Sf. Augustin, 354-430)
Post Reply

Return to “Chat de voie”