Produsul cifrelor unui numar

Moderators: Laurian Filip, Beniamin Bogosel, Filip Chindea

Post Reply
Bogdan Posa
Pitagora

Produsul cifrelor unui numar

Post by Bogdan Posa »

Pentru \( n \in N ^ * \) notam cu p(n) produsul cifrelor nenule ale lui n (daca n are o singura cifra nenula atunci p(n) este acea cifra. Ex: p(50)=5).
Aratati ca \( p(1)+p(2)+p(3)+ ...+p(100) \) este patrat perfect.

Concursul TMMATE 2008
Last edited by Bogdan Posa on Tue May 20, 2008 7:50 pm, edited 1 time in total.
Gradul de cultură al unei ţări se măsoară astăzi, prin nivelul matematic al locuitorilor ţării (André Lichnerowicz)
Beniamin Bogosel
Co-admin

Post by Beniamin Bogosel »

Avem
\( p(1)=1...p(9)=9\Rightarrow \sum_{i=1}^9p(i)=45 \)
\( p(\overline{a1})=a...p(\overline{a9})=9\cdot a \), deci \( \sum_{i=0}^9p(\overline{ai})=46\cdot a \).
Deci suma cautata este \( 45+46\cdot 45+1=45\cdot 47+1=46^2 \).
Deci suma este patrat perfect, nu cub perfect, cred. Am facut calculul si cu calculatorul si tot asta imi da.
Claudiu Mindrila
Fermat

Post by Claudiu Mindrila »

In R.M.T. 2/2008 este o problema cu aceeasi enunt in care doar concluzia difera. In acea problema trebuie aratat ca suma este patrat perfect. Probabil este o greseala in subiectul de la TMMATE. :roll:
elev, clasa a X-a, C. N. "C-tin Carabella", Targoviste
Bogdan Posa
Pitagora

Post by Bogdan Posa »

Claudiu Mindrila wrote:In R.M.T. 2/2008 este o problema cu aceeasi enunt in care doar concluzia difera. In acea problema trebuie aratat ca suma este patrat perfect. Probabil este o greseala in subiectul de la TMMATE. :roll:
Daca imi aduc bine aminte scrie in josul paginii ( aceste probleme au fost date la concursul TMMATE :P )....Am corectat patrat perfect ( nu cub perfect )
Gradul de cultură al unei ţări se măsoară astăzi, prin nivelul matematic al locuitorilor ţării (André Lichnerowicz)
Post Reply

Return to “Clasa a IX-a”