Vreau sa vad cateva solutii frumoase

Moderators: Bogdan Posa, Laurian Filip

Post Reply
Claudiu Mindrila
Fermat

Vreau sa vad cateva solutii frumoase

Post by Claudiu Mindrila »

Enunţ: Fie \( ABC \) un triunghi oarecare si \( M \) mijlocul laturii \( BC \). Sa se demonstreze ca daca \(
m\left( {\angle MAC} \right) + m\left( {\angle ABC} \right) = 90^\circ
\)
, atunci \(
\angle BAC

\)
este drept.

Astept sa vad ce solutii gasiti...

Numai bine, Claudiu Mindrila
elev, clasa a X-a, C. N. "C-tin Carabella", Targoviste
Virgil Nicula
Euler

Post by Virgil Nicula »

O corectare, o multipla caracterizare si ... cateva idei !
Claudiu Mandrila wrote:Fie \( ABC \) un triunghi inscris in cercul \( w=C(O,R) \). Notam mijlocul \( M \) al laturii \( [BC] \), tangenta \( AA \) la cercul \( w \), proiectia \( D \) a varfului \( A \) pe latura opusa si a doua intersectie \( N \) a cercului \( w \) cu dreapta \( AM \). Sa se arate ca

\( \underline {\overline {\left|\ m\left(\widehat { MAC}\right)= 90^{\circ}-B\ \Longleftrightarrow\ AB=AC\ \ \vee\ \ AB\perp AC\ \Longleftrightarrow\ \overline {\underline {\left|\ O\in AM\ \right|}}\ \Longleftrightarrow\ AA\perp AM\ \Longleftrightarrow\ BN\perp BA\ \Longleftrightarrow\ \widehat {DAB}\equiv\widehat {MAC}\ \Longleftrightarrow\ [OAB]=[OAC]\ \Longleftrightarrow\ \sin 2B=\sin 2C\ \right|}} \) .
Last edited by Virgil Nicula on Sun Apr 27, 2008 6:13 am, edited 1 time in total.
Claudiu Mindrila
Fermat

Referitor la mesajul privat

Post by Claudiu Mindrila »

Eu am uitat sa mentionez ca triunghiul este neisoscel. O prima solutie poate fi gasita la urmatoarea adresa http://www.pro-didactica.ro/forum/index ... 2&ID=12209.

As fi dorit daca se poate sa vedem cateva solutii la nivelul clasei a VII-a. O sa postez in curand si solutia mea...

Numai bine, Claudiu Mindrila
elev, clasa a X-a, C. N. "C-tin Carabella", Targoviste
Post Reply

Return to “Clasa a VII-a”