CO: 4917, G.M.2/2008
Moderators: Laurian Filip, Beniamin Bogosel, Filip Chindea
- BogdanCNFB
- Thales
CO: 4917, G.M.2/2008
Fie \( a,b,c \in N^{*} \) cu \( \min\{a, b, c\}\leq 4 \). Daca \( a^{4}, b^{4}, c^{4} \) sunt lungimile laturilor unui triunghi, demonstrati ca triunghiul este isoscel.
- BogdanCNFB
- Thales
- Sabin Salajan
- Euclid
niste idei daca tot vrei asa mult sa apari in revista:
fie \( {a}\leq{b}\leq{c} \) daca b=c problema e rezolvata,altfel avem \( b\leq{c-1} \)
de aici si din ipoteza : \( {b^4+a^4}\leq{(c-1)^4+4^4}\leq{c^4} \) pentru \( 6\leq{c} \) , contradictie cu faptul ca alea formeaza triunghi. Pentru \( c\leq5 \) analizezi si tu niste cazuri si iese imediat
fie \( {a}\leq{b}\leq{c} \) daca b=c problema e rezolvata,altfel avem \( b\leq{c-1} \)
de aici si din ipoteza : \( {b^4+a^4}\leq{(c-1)^4+4^4}\leq{c^4} \) pentru \( 6\leq{c} \) , contradictie cu faptul ca alea formeaza triunghi. Pentru \( c\leq5 \) analizezi si tu niste cazuri si iese imediat
-
Virgil Nicula
- Euler
La unele intrebari mai raspundem, hai acolo o indicatie, insa chiar sa-i rezolvam problema este in afara oricarui bun simt, oricat de frumos ne-ar ruga.BogdanCNFB wrote:V-as ruga frumos daca poate cineva sa ma ajute ca in cateva zile trebuie
sa trimit si eu problemele astea si m-am gandit ca ati putea sa imi dati macar cateva idei!
Bogdane, explica-mi si mie de ce trebuie sa trimiti problemele alea, te obliga cineva (parintii sau proful de mate) sau vrei tu asa sa figureze numele tau in G.M.B. ?! Pai daca-i asa, atunci te-asteapta munca grea, baiete, s-a cam diminuat maidanul si tv - ul ... Apreciez totusi ca ai ambitii mari.
Sabine, pai tu i-ai muiat posmegii, nu-i ramane decat mura in gura lui natafleata ...Sabin Salajan wrote:niste idei daca tot vrei asa mult sa apari in revista:
de aici si din ipoteza : \( {b^4+a^4}\leq{(c-1)^4+4^4}\leq{c^4} \) pentru \( 6\leq{c} \) ,
contradictie cu faptul ca alea formeaza triunghi. Pentru \( c\leq5 \) analizezi si tu niste cazuri si iese imediat
Last edited by Virgil Nicula on Thu May 15, 2008 5:53 am, edited 1 time in total.
- BogdanCNFB
- Thales
- Laurian Filip
- Site Admin
- BogdanCNFB
- Thales
ai o impresie gresita pentru ca, daca vrei sa stii, eu imi rezolv singur problemele din gazeta fara ajutorul vreunui profesor asa cum obisnuiesc altii sa faca! nu am vrut sa creez certuri sau alte probleme de genu asta si scz daca am insistat prea mult! Am cerut doar cateva idei! M-am gandit ca inregistrarea pe acest site ma va ajuta sa descopar cat mai multe lucruri noi si interesante despre matematica! Atata tot!