Conditie pentru ABC isoscel

Moderators: Bogdan Posa, Laurian Filip

Post Reply
Marius Mainea
Gauss

Conditie pentru ABC isoscel

Post by Marius Mainea »

Fie M si N pe laturile (AB) respectiv (AC) ale tringhiului ABC astfel incat CM\( \cap \)BN={O}, BO=OC si AM=AN. Demonstrati ca tringhiul ABC este isoscel.

Rusia, Etapa regionala 1993, Clasa a 9-a, Problema 3
Marius Dragoi
Thales

Post by Marius Dragoi »

Fie \( AC>AB \) \( \Rightarrow \) \( NC > MB \) si \( \widehat{B} > \widehat{C} \) adica \( \widehat{ABN} > \widehat{ACM} \).
Notez: \( \widehat{CBN} = \widehat{BCM} = z \) \( \widehat{ABN} = x \) si \( \widehat{ACM} = y \) \( \Rightarrow x>y \).

Aplicam de mai multe ori T. sinusurilor:
- in triunghiul ABN \( \ \frac {AN}{sin x} = \frac {c}{sin \widehat{ANB}} = \frac {c}{sin \widehat{BNC}} \) (1)

- in triunghiul AMC \( \ \frac {AM}{sin y} = \frac {b}{sin \widehat{CMA}} = \frac {b}{sin \widehat{CMB}} \) (2)

- in triunghiul BNC \( \ \frac {a}{sin \widehat{BNC}} = \frac {NC}{sin z} \) (3)

- in triunghiul BMC \( \ \frac {a}{sin \widehat{CMB}} = \frac {BM}{sin z} \) (4)

Impartim pe (2) la (1): \( \frac {sin x}{sin y} = \frac {sin \widehat{BNC}}{sin \widehat{CMB}} \) \( \frac {b}{c} \) (5)

Impartim pe (4) la (3): \( \frac {sin \widehat{BNC}}{sin \widehat{CMB}} = \frac {BM}{NC} \) (6)

Din (5) si (6) avem: \( \frac {sin x}{sin y} = \) \( \frac {b}{c} \) \( \frac {BM}{NC} \)

Dar \( \frac {b}{c} \) \( \frac {BM}{NC} \) \( = \frac {BM*NC + BM*AN}{NC*c} \) \( < \) \( \frac {BM*NC + NC*AM}{NC*c} \) \( = \frac {NC*c}{NC*c} \) \( = 1 \) \( \Rightarrow \frac {sin x}{sin y} \) \( < 1 \) \( \Rightarrow sin y > sin x \).

Cum functia sinus este crescatoare pe \( (0, \frac {\pi}{2} ] \) si descrescatoare pe \( [\frac {\pi}{2} , \pi ) \) , iar \( x>y \) si \( sin x < sin y \) \( \Rightarrow x \in (\frac {\pi}{2} , \pi ) \) si \( y \in (0 , \frac {\pi}{2} ) \) \( sin y > sin x = sin (\pi - x ) \Rightarrow y > \pi - x \Rightarrow x+y > \pi \), contradictie cu \( x+y < \pi \) (x si y sunt unghiuri in triunghiul ABC).
Asadar am obtinut o contradictie cand am presupus ca \( AC > AB \). In mod analog se obtine contradictie pentru \( AC < AB \). In concluzie, triunghiul ABC este isoscel. :wink:
Politehnica University of Bucharest
The Faculty of Automatic Control and Computers
Marius Damian
Arhimede

O solutie la nivelul clasei a VII-a (chiar a VI-a)

Post by Marius Damian »

Construim \( EF\|| MN,\ E\in AB,\ F\in AC,\ O\in EF. \) Daca \( O \) este mijlocul lui \( (EF) \), concluzia problemei este imediata.
Presupunem, prin absurd, ca \( O \) nu este mijlocul lui \( (EF) \). Fie atunci \( P \) izotomicul punctului \( O \) pe latura \( [EF] \) a triunghiului \( AEF \) si \( S \) punctul de intersectie a dreptelor \( NP \) si \( AB \). Presupunem, fara restrangerea generalitatii, ca avem ordinea \( E-O-P-F \). Avem:
1. \( \triangle MEO\equiv\triangle NFP \), deci \( \angle ANS\equiv\angle AMC \).
2. \( \triangle ANS\equiv\triangle AMC \), de unde \( NS=MC \).
3. \( NS>NB \).
4. \( NB=NO+OB \).
5. \( NO>NP=MO \).
6. Din \( OB=OC \) si 5. deducem ca \( NB>MC \).
7. Din 3. si 6. obtinem \( NS>MC \), in contradictie cu 2.
Presupunerea facuta este falsa; problema este rezolvata.
P.S. Am cautat o solutie mai frumoasa, dar inca nu am gasit.
Last edited by Marius Damian on Fri Jun 13, 2008 4:10 am, edited 2 times in total.
Andrei Nedelcu

Post by Andrei Nedelcu »

Construim prin A paralela la BC si notam intersectia ei cu CM, BN cu P, respectiv Q.
Obtinem astfel trapezul isoscel BCQP.
Din asemanari evidente obtinem relatia BM.AP=CN.AQ (*)
Sa presupunem ca AB>AC, rezulta BM>NC, prin (*) rezulta AQ>AP, de unde rezulta ca AC>AB, absurd.
Analog celalalt caz.
Marius Mainea
Gauss

Post by Marius Mainea »

De unde rezulta ca AC>AB?
Andrei Nedelcu

Post by Andrei Nedelcu »

Daca AQ>AP urmeaza ca unghiul ACQ este mai mare decat unghiul ABP de unde rezulta ca unghiul ABC este mai mare decat unghiul ACB si acum sper ca este clar!
Post Reply

Return to “Clasa a VII-a”