In pentagonul convex \( ABCDE \) notam \( S=S_{ABCDE} \), \( S_{EAB}=a \), \( S_{ABC}=b \),... Demonstrati ca
\( S^2-S(\sum a)+\sum ab=0 \).
(sumele considerate sunt ciclice)
Relatie cu arii intr-un pentagon convex
Moderators: Laurian Filip, Filip Chindea, maky, Cosmin Pohoata, Virgil Nicula
Relatie cu arii intr-un pentagon convex
n-ar fi rau sa fie bine 
- Filip Chindea
- Newton
Vezi aici.
PS. O solutie analitica (planificata convenabil) este oricand la indemana, daca aveti timpul si rabdarea necesare (ca sa aveti confirmarea, asa am procedat si eu in concurs
). De asemenea, estimarile de arii utilizand combinatii convexe sunt si ele o metoda de a aborda, cu succes, aceasta chestiune.
PS. O solutie analitica (planificata convenabil) este oricand la indemana, daca aveti timpul si rabdarea necesare (ca sa aveti confirmarea, asa am procedat si eu in concurs
Last edited by Filip Chindea on Thu Jun 19, 2008 7:33 pm, edited 2 times in total.
Life is complex: it has real and imaginary components.
- Filip Chindea
- Newton
Nu intelesesem exact ce se vrea cu acest topic. Atunci, astept interventia dvs. cu eventualele referinte (eu credeam ca lema asta e aproape necunoscuta). Rezolvarea mea "mult mai grea" este din V. Prasolov.mihai++ wrote:[...] aceasta are o rezolvare mult mai simpla si eram curios daca poate cineva posta altceva decat ai facut tu si am facut eu.
Off-topic. Mi-am tradus post-urile respective, probabil citeam altceva in engleza in timp ce scriam pe forum. Ar fi recomandata prezenta unor reguli in sensul asta; vad ca mai apar si user-i asiatici care tot in engleza scriu si dupa aceea pe topic-urile respective fiecare roman intervine in ce limba vrea, fiind o aiurieala si mai si.
Life is complex: it has real and imaginary components.