IMAC Seniori 15 mai 2010 Ziua 1 Subiectul 1

Moderators: Laurian Filip, Filip Chindea, maky, Cosmin Pohoata

Post Reply
Andi Brojbeanu
Bernoulli

IMAC Seniori 15 mai 2010 Ziua 1 Subiectul 1

Post by Andi Brojbeanu »

Fie \( 3n (n\ge 1) \) puncte in plan, oricare trei necoliniare. Sa se arate ca multimea acestor puncte formeaza varfurile a \( n \) perechi de triunghiuri disjuncte.
SPANIA
Andi Brojbeanu
profesor, Liceul Teoretic "Lucian Blaga", Cluj-Napoca
Beniamin Bogosel
Co-admin

Post by Beniamin Bogosel »

Nu sunt 100% sigur, dar poate ca merge un argument de genul urmator.

cele \( 3n \) puncte pot fi impartite in \( n \) triplete in mai multe moduri, oricum, un numar finit de moduri. Consideram acea alegere pentru care suma ariilor este minima.

Metoda a 2-a (sigura)

Consideram o dreapta care lasa toate punctele in acelasi semiplan, si nu este paralela cu nici unul dintre segmentele determinate de 2 puncte dintre cele \( 3n \). Apoi mutam dreapta paralel cu ea insasi pana cand aceasta intalneste puncte. Din alegerea directiei, dreapta va trece peste cel mult un punct o data.

Procedam in felul urmator: mutam dreapta pana trece peste 3 puncte. Desenam triunghiul determinat de cele 3 puncte, si "marcam permanent" pozitia dreptei. Apoi o mutam mai departe peste alte 3 puncte si desenam triunghiul, si marcam pozitia dreptei. Continuam asa pana am trecut peste toate punctele. Acum avem \( n \) triunghiuri separate de drepte paralele, prin urmare acestea sunt disjuncte. :)
Yesterday is history,
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
That's why it's called present. :)

Blog
Antonache Emanuel
Euclid

Re: IMAC Seniori 15 mai 2010 Ziua 1 Subiectul 1

Post by Antonache Emanuel »

Andi Brojbeanu wrote:Fie \( 3n (n\ge 1) \) puncte in plan, oricare trei necoliniare. Sa se arate ca multimea acestor puncte formeaza varfurile a \( n \) perechi de triunghiuri disjuncte.
SPANIA
Am intrebat acolo si am aflat ca de fapt a fost o greseala de traducere a enuntului, erau de fapt n triunghiuri disjuncte, sau ceva de genul.
Post Reply

Return to “Combinatorica”