Proiectii

Moderator: Liviu Paunescu

Post Reply
Liviu Paunescu
Pitagora

Proiectii

Post by Liviu Paunescu »

Fie \( H \) un spatiu Hilbert si \( e,f\in B(H) \) doua proiectii (un operator \( p \) este proiectie daca \( p=p^*=p^2 \). O proiectie se poate identifica cu imaginea sa adica cu subspatiu din \( H \) pe care proiecteaza. Notam cu \( e\wedge f \) proiectia pe intersectia celor 2 subspatii. \( e\wedge f \) este cea mai mare proiectie pentru care \( e\cdot e\wedge f=e\wedge f\cdot f=e\wedge f \).

Aratati ca \( (ef)^n\to e\wedge f \), convergenta fiind in topologia tare operatoriala. Gasiti un exemplu in care convergenta nu este normica.
Consonant
Euclid

Post by Consonant »

Se considera sirurile de operatori pozitivi \( a_n=(ef)^ne=e(fe)^n \) si, respectiv, \( b_n=(fe)^nf=f(ef)^n \), si se demonstreaza prin inductie ca sunt descrescatoare si marginite in jos de \( e\wedge f \). Rezulta ca exista \( a \) si respectiv \( b \) operatori pozitivi, limitele tare operatorial ale acestor siruri. Deoarece \( a_na_m=a_{n+m} \), trecand la limita succesiv cu \( n\rightarrow\infty \) si apoi cu \( m\rightarrow\infty \), rezulta ca \( a \) este proiectie (ortogonala). Analog demonstram ca operatorul \( b \) este proiectie. Deoarece \( e\wedge f\leq a\leq efe\leq e \) rezulta usor ca \( a=e\wedge f \) si analog \( b=e\wedge f \). De aici rezulta imediat ca \( (ef)^n=eb_{n-1} \) converge tare operatorial la \( e(e\wedge f)=e\wedge f \) si analog pentru \( (fe)^n \).

Ultima parte a intrebarii: un exemplu de proiectii ortogonale pentru care sirul \( (ef)^n \) nu converge uniform. Pe spatiul \( \mathbb{C}^2 \) se considera proiectia ortogonala \( p \) pe prima componenta, iar pentru \( 0<r<1 \) fie \( p_r \) proiectia ortogonala pe o axa care face cu a doua componenta un unghi de sinus \( r \) (sper ca este clar ceea ce spun, trebuie facute niste calcule simple pentru a scrie explicit proiectia \( p_r \)). Se considera \( H=\ell_2\otimes \mathbb{C}^2 \) si proiectiile ortogonale \( e \) si \( f \) in \( H \) obtinute astfel: \( e \) se defineste ca sumarea (copiilor) lui \( p \), iar \( f \) se defineste ca sumarea un sir \( q_n \), unde \( q_n=p_{r_n} \) cu \( r_n\searrow 0 \). Se demonstreaza ca \( e\wedge f=0 \) si \( ||(ef)^k||=1 \) pentru orice \( k \) numar natural.
Viata este complexa: are atat parte reala cat si parte imaginara.
Liviu Paunescu
Pitagora

Post by Liviu Paunescu »

Da, o solutie frumoasa cu mijloace oarecum elementare. Mie mi-a placut si solutia unui coleg de aici (folosind calcul functional) in vremea cand ma obseda exercitiul asta, intuitiv foarte simplu:

\( (ef)^n=(efe)^{n-1}f \), iar \( efe \) este un operator pozitiv de norma cel mult unu. Cum functiile \( x\to x^n \) converg punctual la functia caracteristica a lui \( 1 \) atunci \( (efe)^n\to\chi_{1}(efe) \) convergenta fiind in topologia tare. Acum \( \chi_{1}(efe) \) este proiectia pe vectorii proprii corespunzatori valorii \( 1 \) si asta se vede usor ca este exact \( e\wedge f \). Acum \( (ef)^n\to (e\wedge f)f=e\wedge f \).
Alexandru Chirvasitu
Euclid

Re: Proiectii

Post by Alexandru Chirvasitu »

Liviu Paunescu wrote:Aratati ca \( (ef)^n\to e\wedge f \), convergenta fiind in topologia tare operatoriala. Gasiti un exemplu in care convergenta nu este normica.
Cred ca se pot gasi chiar toate contraexemplele:

Sa se caracterizeze perechile de subspatii (inchise) \( E,F \) ale lui \( H \) cu proprietatea ca daca \( e,f \) sunt proiectiile pe \( E \) si respectiv \( F \), atunci \( (ef)^n \) tinde la \( e\wedge f \) uniform.
Consonant
Euclid

Post by Consonant »

Numarul \( 1 \) sa fie punct izolat in spectrul operatorului \( ef \), echivalent in spectrul operatorului \( fe \), echivalent in spectrul operatorului \( efe \), etc.
Liviu Paunescu
Pitagora

Post by Liviu Paunescu »

Frumoasa problema propusa de grobber :)! Eu ma gandeam sa vad daca se poate ceva de genul \( (\xi|\eta)<1-\varepsilon \) pentru orice \( \xi\in eH \) si \( \eta\in fH \), adica cele doua hiperspatii formeaza un "unghi" (am considerat \( e\wedge f=0 \)).

Urmand linia propusa de Consonant e o propozitie de genul: \( xH \) e inchis daca si numai daca \( 0 \) este punct izolat in spectrul lui \( |x| \).
Deci \( 1 \) e punct izolat in spectrul lui \( efe \) daca si numai daca operatorul \( 1-efe \) are imaginea inchisa. Nu stiu daca ajuta asta prea mult.
Alexandru Chirvasitu
Euclid

Post by Alexandru Chirvasitu »

Consonant wrote:Numarul \( 1 \) sa fie punct izolat in spectrul operatorului \( ef \), echivalent in spectrul operatorului \( fe \), echivalent in spectrul operatorului \( efe \), etc.
Adica asta e conditia pentru ca \( (ef)^n \) sa tinda la \( e\wedge f \) uniform? :? Nu prea cred. Ce se intampla de exemplu daca \( f=1-e \)? Atunci \( ef=0 \), si \( 1 \) nici macar nu e in spectru. Nu e asta conditia nici pentru negatie, ca atunci \( 1 \) o sa fie in spectru, dar nu e necesar sa fie izolat.

Oricum, desi formularea "sa se caracterizeze.." e destul de vaga si nu e deloc riguroasa, ma gandeam la o conditie necesara si suficienta care sa spuna ceva intuitiv, din punct de vedere geometric. De asta am si formulat problema relativ la spatiile \( E \) si \( F \). Ca sa nu mai existe ambiguitati, uite la ce ma gandeam:

Cu aceleasi notatii ca in mesajul meu anterior, \( (ef)^n\to e\wedge f \) uniform daca si numai daca suma \( E+F \) este subspatiu inchis in \( H \).

Liviu a intuit bine, si de fapt conditia formulata de el e echivalenta cu faptul ca spatiul liniar \( E+F \) e inchis (ca si el, am presupus \( E\cap F=0 \); asta nu restrange generalitatea).
Consonant
Euclid

Post by Consonant »

Scuze, am fost si eu "vag": 1 sa nu fie punct de acumulare in spectru. Rezulta destul de simplu din calcul functional, pe ideea expusa de Liviu, considerand functia \( \lambda^n \) pe intervalul \( [0,1] \), care nu converge uniform pe spectrul operatorului pozitiv si contractiv daca si numai daca 1 este punct de acumulare in spectru. Promit sa revin cu amanunte daca mai este cazul.

Este insa posibil ca Grobber sa fi avut altceva in minte atunci cand a cerut "conditia necesara si suficienta"; eu m-am gandit la o caracterizare spectrala.
Liviu Paunescu
Pitagora

Post by Liviu Paunescu »

Am nevoie de confirmarea urmatorului lucru: daca functiile \( f_n \) continue, converg punctual la functia \( f \) si operatorii \( f_n(x) \) converg in norma la \( f(x) \) atunci convergenta functiilor este in topologia data de norma supremum. Avem nevoie de aceasta propozitie pentru descrierea spectrala a problemei propuse de grobber.
Consonant
Euclid

Post by Consonant »

Raspunsul la intrebarea lui Liviu se gaseste in teoria Gelfand pentru cazul C*-algebrelor comutative si unitale. Daca \( x \) este un operator normal pe un spatiu Hilbert \( H \), fie \( \mathcal{A} \) C*-algebra generata de \( x \) si operatorul identitate. Din teoria Gelfand, \( \mathcal{A} \) se identifica *-izomorf si izometric cu \( C(\sigma(x)) \), C*-algebra functiilor continue pe spectrul lui \( x \). Din aceasta perspectiva, calculul functional cu functii continue pe spectrul lui \( x \) este exact inversul acestui *-izomorfism izometric.
Post Reply

Return to “Analiza functionala si teorie spectrala”