Calculati gradele urmatoarelor extinderi:
i) \( \mathbb{Q} \subset \mathbb{Q}(\sqrt[5]{9}) \).
ii) \( \mathbb{Q} \subset \mathbb{Q}(\cos{\frac{2\pi}{7}}) \). Care este polinomul minimal al lui \( cos{\frac{2\pi}{7}} \)?
Gradele unor extinderi
-
Mihai Berbec
- Pitagora
O solutie amuzanta pentru i) la care avem impedimentul ca nu stim sa aratam imediat ca polinomul \( X^5-9 \) este ireductibil peste \( \mathbb{Q} \) ca nu prea merge criteriul lui Eisenstein: avem sirul de extinderi \( \mathbb{Q}\subset\mathbb{Q}(\sqrt[5]{9})\subset\mathbb{Q}(\sqrt[5]{3}) \). Cum extinderea \( \mathbb{Q}\subset\mathbb{Q}(\sqrt[5]{3}) \) are gradul 5 (polinomul \( X^5-3 \) este ireductibil peste \( \mathbb{Q} \) conform criteriului lui Eisenstein
), atunci orice extindere intermediara coincide cu \( \mathbb{Q} \) sau cu \( \mathbb{Q}(\sqrt[5]{3}) \). In cazul nostru va coincide evident cu \( \mathbb{Q}(\sqrt[5]{3}) \) si gata.
Obtinem ca bonus ca polinomul \( X^5-9 \) este ireductibil peste \( \mathbb{Q} \).
Punctul ii) nu mai este la fel de amuzant, dar daca ne gandim putin la radacinile de ordin 7 ale unitatii ar trebui sa iasa usor. Mai las si studentii sa rezolve, ca sa nu ma simt ca la seminar.
Obtinem ca bonus ca polinomul \( X^5-9 \) este ireductibil peste \( \mathbb{Q} \).
Punctul ii) nu mai este la fel de amuzant, dar daca ne gandim putin la radacinile de ordin 7 ale unitatii ar trebui sa iasa usor. Mai las si studentii sa rezolve, ca sa nu ma simt ca la seminar.
-
Mihai Berbec
- Pitagora
-
Mihai Berbec
- Pitagora
-
Mihai Berbec
- Pitagora
Solutia dvs este buna dar e un pic cam "particulara"... daca avem asa ceva \( \mathbb{Q}\subset \mathbb{Q}(\sqrt[105]{9}) \) mai merge ?bae wrote:Pai daca asta te intereseaza, pune-o ca problema separata. Desi parca tocmai am dat o solutie!
Cred ca stiu cu extinderibae wrote:PS Daca tot te pasioneaza ireductibilitatile, cum crezi ca se arata, fara sa folosesti extinderi de corpuri, ca polinomul de grad 8 cu coeficienti rationali si care are ca radacina pe \sqrt2+\sqrt3+\sqrt5 este ireductibil?