Data fiind \( x^2 + y^2 \le 2x + 6y \), sa se afle maximul lui \( E = x + 3y \), unde \( x, y \) sunt reale.
(***, Shortlist ONM 2007, Cls. VII-VIII).
Problema "easy-ish" de maxim
Moderators: Bogdan Posa, Laurian Filip
- Filip Chindea
- Newton
Problema "easy-ish" de maxim
Life is complex: it has real and imaginary components.
- Filip Chindea
- Newton
- Baiatul destept
- Euclid
Pardon
Acum sincer sa fiu eu nu prea stiu, mai precis nu am nici o idee, cum sa folosesc latexul asha ca o sa incerc sa fiu cat mai explicit.
Se observa ca pentru \( x \in R \) \\( [0,2] \) avem \( x^2 -2x \) >0. Analog pt \( y \in R \)\ \( [0,6] \) avem \( y^2 -6y \) > 0 =>
cazul 1 ) \( x \in [0,2] \) si \( y \in [0,6] \) => max \( E=20 \)
cazul 2 ) \( x \in [0,2] \) si \( y \in R \)\\( [0,6] \) cautam max de E=>
\( y(y-6)<=x(2-x) \)
max de \( x(2-x) \) este in \( x=1 \) => calculam \( y(y-6)=1 \) si obtinem \( y=3+\sqrt{10} \) de unde rezulta ca \( E=10+3\sqrt{10}<20 \)
cazul 3) \( y \in [0,6] => y(6-y) \) are val max in \( y=3 \) si obtinem \( x=1+ \sqrt{10} => E<20 \).
Deci max \( E=20 \) pt \( x=2 \) si \( y=6 \)
Se observa ca pentru \( x \in R \) \\( [0,2] \) avem \( x^2 -2x \) >0. Analog pt \( y \in R \)\ \( [0,6] \) avem \( y^2 -6y \) > 0 =>
cazul 1 ) \( x \in [0,2] \) si \( y \in [0,6] \) => max \( E=20 \)
cazul 2 ) \( x \in [0,2] \) si \( y \in R \)\\( [0,6] \) cautam max de E=>
\( y(y-6)<=x(2-x) \)
max de \( x(2-x) \) este in \( x=1 \) => calculam \( y(y-6)=1 \) si obtinem \( y=3+\sqrt{10} \) de unde rezulta ca \( E=10+3\sqrt{10}<20 \)
cazul 3) \( y \in [0,6] => y(6-y) \) are val max in \( y=3 \) si obtinem \( x=1+ \sqrt{10} => E<20 \).
Deci max \( E=20 \) pt \( x=2 \) si \( y=6 \)
Un nebun pescuia intr-o cada.Un medic, cu o metoda proprie, il intreaba daca a prins ceva. Nebunul ii raspunde sever:"Bineinteles ca nu, prostule, nu vezi ca e o cada!"
- Filip Chindea
- Newton
Acum uita-te si peste solutia frumoasa, care trebuia sa fie evidenta daca ai "lecturat" pâna acum cu atentie forum-ul (vezi aici):
Evident, din enunt \( x + 3y \ge 0 \).
Pai din Cauchy
\( (x + 3y)^2 \le (1^2 + 3^2)(x^2 + y^2) = 10(x^2 + y^2) \le 10(2x + 6y) = 20(x + 3y) \).
Rezulta \( (x + 3y)^2 \le 20(x + 3y) \), deci \( x + 3y \le 20 \), cu egalitate doar pentru \( x = 2 \) si \( y = 6 \).
Evident, din enunt \( x + 3y \ge 0 \).
Pai din Cauchy
\( (x + 3y)^2 \le (1^2 + 3^2)(x^2 + y^2) = 10(x^2 + y^2) \le 10(2x + 6y) = 20(x + 3y) \).
Rezulta \( (x + 3y)^2 \le 20(x + 3y) \), deci \( x + 3y \le 20 \), cu egalitate doar pentru \( x = 2 \) si \( y = 6 \).
Last edited by Filip Chindea on Sat May 17, 2008 9:50 am, edited 1 time in total.
-
Virgil Nicula
- Euler
Nu stiu daca cei din clasa a VII - a stiu sau trebuie sa stie inegalitatea C.B.S. chiar si pentru \( n=2 \) .Filip Chindea wrote: Data fiind relatia \( x^2 + y^2 \le 2x + 6y \), sa se afle maximul expresiei \( x + 3y \), unde \( x \), \( y \) sunt reale (Shortlist ONM 2007, Cls. VII-VIII).
De aceea zic ca solutia oficiala sa nu o foloseasca ! In consecinta, ma simt indreptatit sa ofer o solutie "adecvata". Iata !
Insa totusi elevul din clasa a VII - a trebuie sa stapaneasca bine ecuatia, chiar si inecuatia de gradul II.Notam \( \underline {\overline {\left|\ t=x+3y\ \right|}} \) . Se observa ca \( x^2+y^2\le 2x+6y\ \Longleftrightarrow\ y^2+(t-3y)^2\le 2t\ \Longleftrightarrow\ 10\underline y^2-6t\cdot \underline y+t^2-2t\le 0. \)
Prin urmare, discriminantul (redus) \( \Delta^{\prim} \) al ecuatiei \( 10\underline y^2-6t\cdot \underline y+t^2-2t= 0 \) trebuie sa fie nenegativ (este clar, da ?!).
Asadar, \( \Delta^{\prim}=9t^2-10(t^2-2t)\ge 0\ \Longleftrightarrow\ t^2\le 20t\ \Longleftrightarrow\ t\in [0, 20] \) , adica \( \overline {\underline {\left|\ 0\le x+3y\le 20\ \right|}} \) .
Uneori am un sentiment de ingrijorare fata de elevii talentati. Cate trebuie sa stie "saracii" la varsta jocului in aer liber !
Sper ca acesta a fost unul dintre motivele pentru care problema asta a fost trecuta pe ... lista scurta.
Filip Chindea, frumoasa solutie, insa ne-ai dat un link care nu mai exista ! Iata o usoara extindere :
Raspuns : \( k\left(a^2+b^2\right) \) .Data fiind relatia \( x^2 + y^2 \le k(ax+by) \) , sa se afle maximul expresiei
\( ax + by \) , unde \( x \) , \( y \) sunt reale si \( a \) , \( b \) , \( k \) sunt constante pozitive.
Iata si o frumoasa interpretare (solutie) geometrica a acestei probleme. Ne situam la nivelul clasei a IX - a
(sau a X - a, ca nu cunosc prea bine programa asta "dinamica" de la un an la altul !).
In sfarsit, va ofer o generalizare cu care sa va "jucati (distrati)" atat algebric, cat si geometric.Consideram discul \( D \) caracterizat de inecuatia \( (x-1)^2+(y-3)^2\le 10 \) cu centrul \( C(1,3) \) (originea apartine frontierei discului !) si fasciculul de drepte paralele \( d_m \) de ecuatie \( x+3y-m=0 \), \( m\in\mathrm R \) . Se observa ca distanta de la origine la dreapta \( d_m \) este \( \frac {|m|}{\sqrt 10} \). Problema devine a cauta dreapta faciculului (a detemina \( m \)) pentru care \( d_m\cap D\ne\emptyset \) si distanta de la origine la ea sa fie maxima, adica \( |m| \) este maxim. Este evident ca extremul se atinge cand dreapta \( d_m \) este tangenta cercului (nu in origine !). Se observa ca \( OC\perp d_m \), \( \left(\forall\right )\ m\in\mathbb R \) . Deci punctul de tangenta este \( T(2,6) \) si \( OT=2\sqrt {10} \). Asadar, \( \frac {|m|}{\sqrt {10}}=2\sqrt {10}\ \Longrightarrow\ m=20\ \Longrightarrow\ x+3y\le 20. \)
Raspuns ( vezi si aici ).Virgil Nicula wrote: Data fiind relatia \( x^2 + y^2 \le ax + by \), sa se afle "imaginea" expresiei \( cx + dy \), unde \( x \), \( y \) sunt reale si \( a \) , \( b \) , \( c \) , \( d \) sunt constante pozitive.
\( |c(x-a)+d(y-b)|\ \le\ \sqrt {\left(a^2+b^2\right)\left(c^2+d^2\right)} \) \( \Longleftrightarrow \) \( \underline {\overline {\left|\ (ac+bd)-\sqrt {(a^2+b^2)(c^2+d^2)}\le cx+dy\le ac+bd+\sqrt {(a^2+b^2)(c^2+d^2)}\ \right|}} \) .
- Filip Chindea
- Newton
Link-ul este de fapt acesta (s-a efectuat o reorganizare a forumului, iar problemele s-au mutat de la sectiunea "concursuri" la sectiunile specifice pe clase).
Programa clasele 2006-2007 V-VIII (ultima pe care o am), astfel incat se observa cerinta ca elevii de cls. VII sa cunoasca, pt. Faza Nationala, CBS & inegalitatile uzuale HM-GM-AM.
Dupa parerea mea, pe shortlist-ul din 2006 la cls. VII-VIII au existat probleme exagerat de dificile (cazul de fata este "un joc"). Vedeti aici si aici.
Programa clasele 2006-2007 V-VIII (ultima pe care o am), astfel incat se observa cerinta ca elevii de cls. VII sa cunoasca, pt. Faza Nationala, CBS & inegalitatile uzuale HM-GM-AM.
Dupa parerea mea, pe shortlist-ul din 2006 la cls. VII-VIII au existat probleme exagerat de dificile (cazul de fata este "un joc"). Vedeti aici si aici.
-
Virgil Nicula
- Euler
- Filip Chindea
- Newton
OK! Insa acest lucru nu ma va impiedica sa utilizez toate tehnicile... "hibrid" (care, de fapt, pot fi cunoscute si pe topic-ul unde suntem, adica la cls. VII-a). Concret:
Mai intai, omogenizam conditia initiala prin substitutia \( X := x - a/2 \), \( Y := y - b/2 \). Deci \( E(x, y) := cx + dy = \frac{ac + bd}{2} + cX + dY \), iar ipoteza devine \( X^2 + Y^2 \le t \), \( t := \frac{a^2 + b^2}{4} > 0 \).
In concluzie, substituind si \( w := X/\sqrt{t} \),
\( cX + dY \le cX + d|Y| \le cX + d\sqrt{t - X^2} = \sqrt{t}\left(cw + d\sqrt{1 - w^2}\right) \).
Dar \( w \in [0, 1] \). Fie \( \alpha \in [0, \pi/2] \) cu \( w = \sin(\alpha) \). Deci \( \cos(\alpha) \in [0, 1] \).
Ultima substitutie pe care o efectuam este \( \varphi := \arccos\left(\frac{c}{\sqrt{c^2 + d^2}}\right) \). In final, \( cX + dY = \sqrt{t(c^2 + d^2)} \cdot \sin(\alpha + \varphi) \le \sqrt{t(c^2 + d^2)} \). O simpla verificare ne arata ca putem avea egalitate in fiecare relatie (cu \( \alpha + \varphi = \pi/2 \)), pentru \( x, y > 0 \).
De aici \( E(x, y) \le \frac{1}{2} \left(ac + bd + \sqrt{(a^2 + b^2)(c^2 + d^2)}\right) \). Inegalitatea din stanga se verifica similar.
O alta problema care poate fi atacata cu metode similare este numarul 2 de aici (TST I 2007, intrebarea 4).
Mai intai, omogenizam conditia initiala prin substitutia \( X := x - a/2 \), \( Y := y - b/2 \). Deci \( E(x, y) := cx + dy = \frac{ac + bd}{2} + cX + dY \), iar ipoteza devine \( X^2 + Y^2 \le t \), \( t := \frac{a^2 + b^2}{4} > 0 \).
In concluzie, substituind si \( w := X/\sqrt{t} \),
\( cX + dY \le cX + d|Y| \le cX + d\sqrt{t - X^2} = \sqrt{t}\left(cw + d\sqrt{1 - w^2}\right) \).
Dar \( w \in [0, 1] \). Fie \( \alpha \in [0, \pi/2] \) cu \( w = \sin(\alpha) \). Deci \( \cos(\alpha) \in [0, 1] \).
Ultima substitutie pe care o efectuam este \( \varphi := \arccos\left(\frac{c}{\sqrt{c^2 + d^2}}\right) \). In final, \( cX + dY = \sqrt{t(c^2 + d^2)} \cdot \sin(\alpha + \varphi) \le \sqrt{t(c^2 + d^2)} \). O simpla verificare ne arata ca putem avea egalitate in fiecare relatie (cu \( \alpha + \varphi = \pi/2 \)), pentru \( x, y > 0 \).
De aici \( E(x, y) \le \frac{1}{2} \left(ac + bd + \sqrt{(a^2 + b^2)(c^2 + d^2)}\right) \). Inegalitatea din stanga se verifica similar.
O alta problema care poate fi atacata cu metode similare este numarul 2 de aici (TST I 2007, intrebarea 4).