Un patrulater ortodiagonal este inscris intr-un patrat, fiecare varf al patrulaterului aflandu-se pe cate o latura. Astfel, patratul este partitionat in opt triunghiuri care sunt colorate dupa regula hartii cu doua culori. Aratati ca sumele razelor cercurilor inscrise in triunghiurile la fel colorate sunt egale.
[ Teste tip OIM 2008 - Problema 2/Test 5 ]
Sume de raze ale cercurilor inscrise
Moderators: Laurian Filip, Filip Chindea, maky, Cosmin Pohoata, Virgil Nicula
- Filip Chindea
- Newton
Sume de raze ale cercurilor inscrise
Life is complex: it has real and imaginary components.
- maxim bogdan
- Thales
Nu stiu in ce consta regula hartii,dar cred ca se rezolva folosind urmatoarea lema:
Fie \( ABC \) un triunghi dreptunghic in \( A \) cu lungimile laturilor \( a,b,c \).Atunci \( r=\frac{b+c-a}{2} \).
Dem:\( r=\frac{S}{p}=\frac{bc}{a+b+c}=\frac{bc(b+c-a)}{(a+b+c)(b+c-a)} \)
\( =\frac{bc(b+c-a)}{(b+c)^2-a^2}=\frac{bc(b+c-a)}{2bc}=\frac{b+c-a}{2} \).In demonstratie am folosit teorema lui Pitagora
Fie \( ABC \) un triunghi dreptunghic in \( A \) cu lungimile laturilor \( a,b,c \).Atunci \( r=\frac{b+c-a}{2} \).
\( =\frac{bc(b+c-a)}{(b+c)^2-a^2}=\frac{bc(b+c-a)}{2bc}=\frac{b+c-a}{2} \).In demonstratie am folosit teorema lui Pitagora
Feuerbach
-
Marius Mainea
- Gauss
maxim bogdan wrote:dar cred ca se rezolva folosind urmatoarea lema:Nu stiu in ce consta regula hartii,
,,Doua triunghiuri cu o latura comuna, sunt colorate diferit''Nu stiu in ce consta regula hartii,
Se foloseste formula razei de mai sus si observatia ca suma catetelor celor doua triunghiuri ,,formate'' pe doua varfuri opuse ale patratului, este aceeasi pentru celelalte doua tringhiuri ,,formate'' pe celelalte doua virfuri opuse.